AdemVitaal

Waarom is ademhalen zo belangrijk?

Ademhalen doe je elke seconde en het staat direct in verbinding met het leven. Je kunt, zonder dat je het weet, voortdurend een ongunstig ademhalingspatroon hebben dat zijn weerslag heeft op je gezondheid. Begin vorige eeuw zag de Russische arts Konstantin Buteyko al dat mensen met bepaalde ziektebeelden een te snel en verkeerd adempatroon hadden. Als je te snel ademt en te diep inademt dan raak je teveel kooldioxide kwijt. Dit zorgt voor verkramping in de longen waardoor vervolgens zuurstof gebrek ontstaat in het hele lichaam. Vooral  het hart, hersenen en de nieren komen in de problemen. Gek genoeg zorgt diep inademen dus niet voor meer zuurstof in de vitale organen. Door de verkeerde verhouding tussen kooldioxide en zuurstof ontstaat er een alarmsituatie in de hersenen. Door de onrustgevoelens worden de hersenen nog meer geprikkeld om diep adem te halen waardoor er een negatieve spiraal ontstaat.

Hoe werkt AdemVitaal?

AdemVitaal maakt gebruik van het geleidelijk veranderen (moduleren) van het tempo van de ademhaling en heeft invloed op de tijdsduur van de in en uitademing.
Deze methodiek noemen we ademmodulatie therapie. Er wordt gebruik gemaakt van een CD met audiosignalen die exact aansluit bij jouw persoonlijke niveau.
Dit wordt door slechts twee praktische testen in de praktijk vastgesteld. Er zijn 8 verschillende niveaus.

Het kan zijn dat iemand te snel ademhaalt, bijvoorbeeld 18 keer per minuut. Daarnaast kan de uitademing te snel benauwdheid veroorzaken.

De 2 testen die vooraf gedaan worden bepalen precies hoe deze persoon ervoor staat. Na deze testen wordt automatisch de juiste oefening geselecteerd.

De oefening begint in dit voorbeeld met 18 keer per minuut en na verloop van tijd is dat ongeveer 8 keer per minuut geworden. Dit omlaag gaan van het ademhalingstempo duurt ongeveer 5 minuten. Daarna loopt het adempatroon door op een laag tempo van ongeveer 8 keer per minuut. Deze vertraging van het ademtempo wordt begeleidt met tonen die aangeven wanneer er in en uit geademd moet worden. De totale oefening duurt ongeveer 20 minuten.

Iemand anders is van zichzelf redelijk ontspannen en heeft haalt 12 keer per minuut adem. Ook ontstaat er niet snel ademnood. Na de testen wordt er de passende AdemVitaal oefening geselecteerd.

Deze persoon start dus op 12 ademcycli per minuut in en na ongeveer 4 minuten is het ademtempo 6 keer per minuut. Het duurt bij deze persoon dus korter voordat het gewenste patroon is bereikt. De totale sessie duurt ongeveer 20 minuten.

Een derde persoon heeft al enkele dagen veel stress en haalt ongeveer 20 keer per minuut adem. Verder is hij snel in ademnood. Hij is op dit moment minder goed in staat tot een heel rustig adempatroon. In plaats van 6 ademhalingen per minuut  bijvoorbeeld 10 keer. Na de 2 testen zal dat dan ook blijken. Hierbij zal ook weer de uitademing twee keer zo lang gaan duren als de inademing.

Doordat de oefening precies aansluit bij de conditie van dat moment werkt hij altijd ontspannend. Dit is keer op keer merkbaar. Door deze oefening dagelijks te doen gedurende een maand zal dit merkbaar worden door meer lichamelijk en geestelijk goed voelen. De oefeningen duren altijd ongeveer 20 minuten. Je kunt dus eerder stoppen, maar doe hem minimaal 7 minuten.

Allerlei klachten en aandoeningen kunnen door verkeerd ademhalen ontstaan, voor een overzicht ga naar aandoeningen voor AdemVitaal.

Klik hier >>> voor vragen over verschillende vormen van ademoefeningen

Klik hier >>> AdemVitaal is goed voor

<< terug naar het overzicht behandelingen