Orthomoleculair, of bereik uw doel door verbetering van uw gezondheid

Orthomoleculaire geneeskunde

Orthomoleculaire geneeskunde

De tweevoudige Nobelprijs winnaar Professor Linus Pauling heeft deze term in 1968 gelanceerd. Orthos uit het Grieks betekent juist of gezond. Het gaat dus om de juiste moleculen die het lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Het is biochemisch en het betreft dus lichaamseigen stoffen. In tegenstelling tot de chemische aanpak uit de reguliere geneeskunde is dit een zeer veilige aanpak. Kennis van zaken is natuurlijk wel vereist. In de praktijk in Zeist en Culemborg is de orthomoleculaire geneeskunde een van de onderdelen.

Deskundigheid is nodig ten aanzien de zogenaamde macronutrienten in de voeding. Dit zijn koolhydraten, eiwitten, vetten.

Daarnaast is kennis van de toepasbaarheid van micronutrienten nodig. Dit zijn vitaminen, mineralen, aminozuren, vetzuren en fytonutrienten. .

  1. macronutriënten
  2. micronutriënten

Afvallen met behulp van ortomoleculaire geneeskunde

1 Macronutriënten

Voordat de chirurgie en de antibiotica opgang maakten was de reguliere benadering gebaseerd op voeding en leefstijl. De grondlegger van de geneeskunde, Hippocrates, had immers de stelling 'dat geen enkele ziekte die door dieet kan worden genezen, met andere middelen dient te worden behandeld'. Inmiddels is dit volledig op de achtergrond geraakt doordat de mens gewend is aan het idee dat een ziekte met een pilletje op te lossen is. Dit pilletje heet dan medicijn of geneesmiddel. Nu is kennis van voeding en voedingsbestanddelen veel meer het terrein geworden van de orthomoleculair adviseur.

Voeding kan je grofweg indelen in drie categorieen. Koolhydraten, eiwitten en vetzuren. Je hebt gezonde en ongezonde koolhydraten. Gezonde en ongezonde eiwitten. Gezonde en ongezonde vetten. Door je voedingskeuze af te stemmen op je gezondheidsproblemen is er verbetering te bereiken. Hierin kan ik adviseren.

2 Micronutriënten

Voeding bevat naast de grotere bestanddelen ook de veel kleinere moleculaire bestanddelen. Dit zijn vitaminen, mineralen, aminozuren, vetzuren en fytonutrienten. Uitvoerig wetenschappelijk onderzoek heeft inmiddels veel inzichten opgeleverd. Er is genoeg bekend over de werkzaamheid bij ziekten en aandoeningen. Het grote voordeel is dat het bij verstandig gebruik volledig veilig is. Zo nodig kan ik dus een passend advies geven.

<< terug naar het overzicht behandelingen