Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen.

Hoeveel acupunctuur behandelingen zijn er nodig?

Een vuistregel is dat 3 behandelingen genoeg moeten zijn om te weten dat het helpt.
Als 1 behandeling niet helpt, helpen 100 ook niet! Bij chronische aandoeningen die niet opgelost kunnen worden kan het betekenen dat 1 behandeling per maand voldoende kan zijn om beduidend minder klachten te hebben. Vaak bemerkt men na de eerste behandeling al verbetering en bij bepaalde klachten kan 1 behandeling zelfs afdoende zijn.

Doet acupunctuur zeer?

Vaak wordt er beweerd dat je de naalden niet voelt. Dit is in bepaalde uitzonderingen het geval, maar over het algemeen voel je het wel. Voor de meeste mensen is dit echter geen probleem. In plaats van een continue zeurende pijn in het lichaam voelt men even een duidelijke prikkel. Bij de traditionele Chinese acupunctuur en Dry Needling is het een kortdurend electrisch gevoel. Pols en enkel acupunctuur is nauwelijks voelbaar. Bij oor- en schedel acupunctuur is het een kortdurend  scherp gevoel. Als een verblijfsnaaldje pijn gaat veroorzaken, moet hij eruit gehaald worden.

Hoe lang moet een verblijfsnaaldje blijven zitten?

Een verblijfsnaaldje mag maximaal 2 weken blijven zitten. Als het naaldje op de oorschelp te pijnlijk wordt, moet hij er eerder uit gehaald worden. In ieder geval moeten de naaldjes 3 dagen voor de vervolg behandeling verwijdert zijn. Als het naaldje eruit is zie je dat het effect vaak nog een hele tijd aanblijft. De klacht is dan dus niet onmiddellijk terug.

Als een klacht al jaren bestaat, kan acupunctuur dan nog wel helpen?

Zodra pijn meer dan enkele weken duurt ontstaat er een inslijpmechanisme. Dit noemt men ‘Long term potentiation’, een term uit de psycho-neuro-immunologie. Het probleem is als het ware blijven hangen in het zenuwstelsel en heeft een zogenaamd ‘neuraal spoor’ opgeleverd. In de reguliere geneeskunde is feitelijk geen effectief middel voor dit probleem. Het komt echter erg veel voor. Vanuit mijn ervaring kan ik aangeven dat het  in minstens 80% van de gevallen aanwezig is. Zo’n pijnspoor in het zenuwstelsel is gelukkig goed op te heffen door middel van ooracupunctuur.
Het bijzondere is dat het niet alleen maar bij pijn op deze manier werkt, maar bij allerlei klachten. Doordat de problemen al zo lang bestaan is het kip en het ei zoek: oorzaak en gevolg is niet meer duidelijk. Het is er gewoon. Iemand die zenuwachtig is kan diarree krijgen, maar als er diarree ontstaat wordt iemand zenuwachtig.
Werkelijk allerlei aandoeningen kunnen op deze manier verankerd worden. Dit geldt voor allerlei pijnklachten maar ook hormonale klachten zoals menopauze, menstruatie klachten, problemen met de schildklierfunctie en verstoringen van de bloedsuikerspiegel. Vermoeidheid, hyperventilatie, depressies, allergieën enz. hebben allemaal een link met de genoemde neurale sporen

Is de acupunctuur behandeling veilig?

Bij mij en andere de acupuncturisten die aangesloten zijn bij een erkende beroepsvereniging is de behandeling veilig. Hier in de praktijk in Zeist, wordt er gewerkt met steriele wegwerp naalden en gereinigd met desinfecterend gel. Daarnaast is natuurlijk de anatomische kennis van het  menselijk lichaam een waarborg voor veilig handelen.

Wat voor informatie kan het ontlasting onderzoek opleveren?

De gesteldheid van de darmflora met betrekking tot de gunstige en de ongunstige darmbacteriën. De aanwezigheid van bijvoorbeeld schimmels en gisten en hun ziekmakende factoren. Verder eiwitverbindingen, die kunnen wijzen op een voedingsmiddelen allergie of een ontsteking. Ook laat het zien of het darmslijmvlies voldoende in staat is om goed te functioneren en of het niet de neiging heeft om ongewenste stoffen in de bloedbaan binnen te laten. Het ontlastingonderzoek levert enorm veel informatie en is zinvol bij zeer veel klachten.

Is het slikken van extra vitaminen niet gevaarlijk?

Er zijn veel misverstanden met betrekking tot vitaminen. Er wordt vaak gesproken over het gevaar van overdosering maar de werkelijkheid is anders.
Om te beginnen is de 100% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid geen maximum maar een minimum. Kom je dagelijks onder de ADH dan loop je gezondheidsrisico.
Onder de ADH kunnen er gebreksziekten ontstaan. Bijvoorbeeld bij vitamine C tekort is de gebreksziekte scheurbuik. Bij scheurbuik gaan de bloedvaten bij het minste of geringste kapot. In Nederland hebben we geen scheurbuik, maar wel ‘relatieve scheurbuik’ en dan denk ik aan bloedend tandvlees, aambeien, blauwe plekken, spataderen en de hart- en vaatziekten. Dus boven de 60 mg vitamine C is niet gevaarlijk, maar juist verstandig. Tweevoudig Nobelprijs winnaar Linus Pauling, die veel wetenschappelijk onderzoek heeft gedaan op dit gebied, gebruikte dagelijks maarliefst 18000 mg. Hij is dan ook zeer oud geworden.

Men ging er altijd vanuit dat vetoplosbare vitaminen gevaarlijk zijn vanwege opstapeling in het lichaam. Voor vitamine D was de opvatting dat boven de 5 microgram giftig zou zijn. Inmiddels zijn er geweldige gezondheidsbevorderende effecten van een wekelijkse dosering van 1250 microgram aangetoond bij tal van aandoeningen. Dit is meer dan 3500% van de aanbevolen dagelijkse dosering (ADH). Dit geeft aan dat de reguliere opvattingen nodig bijgestuurd mogen worden.
Dit alles betekent niet dat u maar raak kunt slikken. Vitamine A, B6, vitamine E, selenium, ijzer en zink zijn bijvoorbeeld wel aan maxima gebonden. Laat u dus altijd door een deskundige adviseren.

Afvallen met acupunctuur, hoe gaat dat?

Na het intake gesprek wordt er uitgebreid voorlichting gegeven over het te volgen dieet. Het gaat er ook om dat u precies begrijpt welke voeding helpt bij het afvallen. Bij iedere vervolg behandeling wordt bekeken in welke mate bepaalde reflexpunten verstoord zijn. Op grond daarvan wordt er behandeld en mogelijk het dieetadvies aangepast. Het dieet is overigens niet ingewikkeld, er hoeft niet voortdurend calorieën geteld te worden. U krijgt een boekwerkje mee met uitleg en recepten. Het effect van de behandelingen is ook zeer goed te volgen, doordat er telkens een meting wordt gedaan van het vetpercentage. Zodoende weet u of u op de goede weg zit. De beste resultaten worden bereikt met zogenaamde verblijfsnaaldjes. Bij ‘naaldangst’ is het mogelijk om met lasertherapie te behandelen. Klik hier voor meer informatie.