Acupunctuur? Ooracupunctuur? Dry Needling? Paul Heijer heeft de deskundigheid in huis kiest de juiste methode voor maximaal resultaat.

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is de oudste geneeswijze die er bestaat. Met behulp van hele dunne naalden worden bepaalde punten in het lichaam geprikt met als doel mensen van klachten af te helpen. Het is dan wel een heel oude geneeswijze, maar zeker niet stoffig! Voortdurend worden er nieuwe ontdekkingen gedaan, die de effectiviteit alsmaar doen verhogen. Wetenschappelijk is het onomstotelijk bewezen dat het werkt. Als we bijvoorbeeld kijken wat er gedaan wordt aan een tenniselleboog zien we dat er veel inschattingsfouten gemaakt worden. Fysiotherapie, injecties, immobiliseren, operaties zijn wetenschappelijk niet significant effectief. Acupunctuur wel! 
De WHO (world health organisation) erkent zowel de traditionele acupunctuur als de moderne ooracupunctuur als een officiële vorm van geneeskunde.
Er zijn vele vormen van acupunctuur en in mijn praktijk te Zeist en Culemborg maak ik vooral gebruik van 5 technieken:

  • Traditionele Chinese acupunctuur
  • Ooracupunctuur
  • Schedelacupunctuur
  • Pols en enkel acupunctuur
  • Dry Needling

Wil je zien hoe ik te werk ga, bekijk hier de >> video over mijn werkmethode.

Traditionele Chinese acupunctuur

Traditionele Chinese Acupunctuur is de oudste en de meest bekende vorm van acupunctuur. In deze behandelvorm wordt de aandoening verklaard als een verstoring in energiebanen op het lichaam. Met name de scholing van Dr Richard Tan is heel bepalend geweest voor mijn behandeltechniek binnen de Chinese acupunctuur. De directe pijnverlichting die via zijn behandelstrategie bereikt wordt is indrukwekkend. Naast pijnverlichting gebruik ik de methode van Dr Richard Tan ook bij bijvoorbeeld bij het ondersteunen van ontspanning, darmproblemen en hormonale klachten

Ooracupunctuur

Oor-acupunctuur

Ooracupunctuur is een onderdeel van de ‘auriculotherapie’. Deze methode is omstreeks 1950 ontdekt door de Franse arts-wetenschapper Dr. Paul Nogier.
Hij toonde de enorme effectiviteit aan van reflexpunten op de oorschelp. Deze punten worden bewerkt met drukkogeltjes, magneetjes, laserlicht en met name verblijfsnaaldjes.
Deze techniek werkt op het zenuwstelsel, hormoonhuishouding en het immuunsysteem. Ik gebruik deze techniek voor vrijwel alle aandoeningen. Onmiddellijke pijnverlichting en bewegingstoename, die daarbij kan ontstaan, is spectaculair.
In de loop der jaren ben ik voortdurend aangenaam verrast  door de resultaten en de positieve reacties van de mensen die ik behandel. Tot op de dag van vandaag blijven de resultaten mij verrassen. Om die reden is ooracupunctuur  meestal de eerste keus van de verschillende behandelvormen. 
Zie afbeelding met veel gebruikte acupunctuurpunten op de oorschelp >>>

 

Schedelacupunctuur

Schedelacupunctuur is een dankbare methode voor pijnverlichting. De methode is ontwikkeld door de Japanse arts-acupuncturist Toshikatsu Yamamoto. De punten liggen net een millimeter onder de huid en dieper wordt er niet gestoken. Vooral pijn in de nek, schouders, armen, rug en benen kunnen heel goed reageren. Ook neurologische aandoeningen reageren goed op deze methode. Schedelacupunctuur is heel goed te combineren met ooracupunctuur. Naast Yamamoto pas ik ook schedelacupunctuur volgens Jiao Shunfa en Dr Richard Tan. 

Dry Needling

Dry Needling is een combinatie van reguliere fysiotherapie en acupunctuur. De term ‘dry’, wat droog betekent, slaat op het feit dat er geen vloeistof geïnjecteerd wordt. Deze vorm is ideaal voor de acupuncturist met een basisopleiding van fysiotherapie. Dit heeft alles te maken met de kennis van de anatomie en de spieren. Gespannen spieren kunnen bewegingsbeperkingen en pijnlijke gebieden op het lichaam veroorzaken. Door een nauwkeurige naaldtechniek wordt de spanning onmiddellijk omlaag gebracht. Deze techniek kan zeer onaangenaam zijn, ook al wordt deze toegepast door een ervaren therapeut. Mijn behandelstrategie is het uitstellen van dry needling en feitelijk het niet hoeven toepassen van deze vorm. Eerst behandelen op afstand met behulp van ooracupunctuur. Soms schedelacupunctuur of Chinese acupunctuur. Vindt er volledige ontspanning en pijnverlichting plaats, dan hoef ik niet meer lokaal het lichaam te belasten met dry needling. 

Pols en enkel acupunctuur

Pols en enkel acupunctuur is een zeer oude vorm van acupunctuur. De acupunctuurpunten liggen heel oppervlakkig en beïnvloeden een groot gebied op het lichaam. Naast het gunstig beïnvloeden van pijn is het ook effectief bij neurologische aandoeningen. Deze techniek is goed te combineren met ooracupunctuur en de traditionele Chinese acupunctuur.